donderdag 28 februari 2013

Mijn favoriete dagelijkse kost: Penne met pittige worst

Iedereen heeft wel zijn of haar favoriete dagelijkse kost. Je zet het gerecht in no time op tafel en het smaakt hemels!
Deze penne met pittige worst in tomatenroomsaus ís mijn overheerlijke comfort food! Het is echt superlekker! Ik zou het elke dag eten! En helemaal niet moeilijk om te maken!


Penne met pittige worst in tomatenroomsaus




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten







Ingrediënten:
400 gram penne
400 gram worst (ik gebruik een mengeling van chipolata-worstjes)
3 grote wortelen
400 gram tomatenblokjes
1 theelepel gedroogde chili-vlokken
gehakte peterselie
1 ui
1 teen knoflook
100 milliliter room
peper en zout
olijfolie
70 gram Parmezaan


Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit recept heb ik gemaakt met penne, maar je kan net zo goed papardelle of een andere pastasoort gebruiken.

Hak de ui en knoflook fijn. Warm olijfolie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook. Voeg na een minuutje de chilli-vlokken toe en laat even meebakken.

Snijd de worst in stukjes en voeg deze toe. Bak ze in ongeveer 5 minuutjes bruin. Snijd intussen de wortelen in kleine blokjes en voeg ze toe aan de worst. Laat even meebakken.

Voeg de tomatenblokjes toe aan het worstmengsel. Breng aan de kook. Laat 5 minuutjes koken (of tot dat de wortels zacht zijn). Kruid de saus met peper en zout.



Voeg de room toe en laat goed warm worden.



Giet de pasta bij de worst. Goed omroeren. Bestrooi met vers gehakte peterselie.



Verdeel de pasta over de borden. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Smakelijk!






dinsdag 26 februari 2013

Lekkere fast-food: pizza met chorizo, geitenkaas en rucola

Pizza, mmmmmm!!! Ik heb het mezelf even makkelijk gemaakt door kant en klaar pizzadeeg te gebruiken, maar de andere ingrediënten heb ik wel zelf gesneden. Was toch wel 5 minuten werk :-). Het moet niet altijd uitgebreid zijn. Af en toe mag zoiets als een pizza natuurlijk ook, maar wel liefst zelf gemaakt belegd ;-)


Pizza met chorizo, geitenkaas en rucola




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten oventijd







Ingrediënten:
1 rol pizzadeeg
150 gram chorizo
100 gram zachte geitenkaas
70 gram rucola
1 potje tomatensaus
10 zwarte olijven; zonder pit en in schijfjes
1 bol mozarella
1 eetlepel oregano


Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 190 graden.

Rol het pizzadeeg met bakpapier uit op een bakplaat. Besmeer de pizzabodem dun met tomatensaus.

Snijd de chorizo in dunne schijfjes. Leg ze op de pizza. Brokkel de geitenkaas boven de pizza, samen met de olijven. Snijd de mozarella fijn en beleg hiermee de pizza.

Bestrooi het geheel met oregano.

moeilijk om een smakelijke foto te nemen...


Bak de pizza ongeveer 20 minuten in de oven. Beleg met de verse rucola. Smakelijk!

zaterdag 23 februari 2013

Een beetje lente in de lucht: Pasta met groene asperges en gerookte forel

Groene asperges, ik heb me er nog nooit aan gewaagd. Ooit, in een ver verleden, heb ik eens witte asperges klaargemaakt, maar het was me iets te veel gedoe om het nog eens te herhalen. Maar blijkbaar is het groene broertje net dàt tikkeltje makkelijker om te bereiden, dus heb ik me toch opnieuw laten verleiden.

Een gezonde pasta met slechts een paar ingrediënten en ook nog eens klaar in 20 minuten!


Pasta met groene asperges en gerookte forel




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten







Ingrediënten:
250 gram pasta
500 gram groene asperges in stukjes van 3 centimeter (schillen is niet nodig, enkel het houterig einde verwijderen)
1 deciliter crème fraîche light
geraspte schil van 1 citroen
2 theelepels bieslook
250 gram gerookte forel in kleine stukjes
peper en zout


Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar. Giet af en zet even aan de kant.

Breng in een hoge pan een ruime hoeveelheid gezouten water aan de kook. Voeg de asperges toe en laat 10 minuten koken. Giet af en spoel met koud water.

de groene asperges


Bruin de asperges in een klontje boter. Kruid met peper en zout.

geef de asperges een mooi kleurtje


Vermeng de crème fraiche met de citroenschil en de bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de stukjes forel toe.

de gerookte forel


Meng de pasta met de asperges. Dresseer met de gerookte forel en crème fraîche. Smakelijk!



woensdag 20 februari 2013

Mijn versie van de 'Belgische' bolognaisesaus

Wij zijn hier fan van de spaghettisaus van de Kastart in Gent! Heerlijk! Hun recept is tot nu toe een groot geheim, maar door wat experimenteren thuis, heb ik de saus vrij dicht benaderd qua smaak. Er zitten meer groentjes in - typisch voor de 'Belgische' bolognaise :-) - kwestie van nodige vitamientjes in de saus te steken.


Belgische bolognaisesaus my way




Recept voor: een grote hoeveelheid saus! (ik vries altijd een hoeveelheid in)
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding en 75 minuten kooktijd







Ingrediënten:
voor de tomatencoulis:
1 kilogram Roma tomaten
7 tenen knoflook
1 ui
2 takjes verse tijm
2 laurierblaadjes
enkele takjes verse basilicum
olijfolie

voor de afwerking van de saus:
1 ui
250 gram champignons
2 wortels
2 paprika's
1 blikje tomatenpuree
500 gram kalfsgehakt
200 milliliter room
peper en zout

400 gram spaghetti


Bereidingswijze:
De tomatencoulis:
Hak de tomaten in 4 stukken. Snipper de ui en de knoflook fijn.

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan. Bak de ui en de knoflook kort aan. Voeg de tomaten, de tijm, de basilicum en de laurierblaadjes toe.




de basis voor de tomatencoulis



Laat de saus onafgedekt gedurende 45 minuutjes sudderen. Verwijder de tijmtakjes en laurierblaadjes. Mix daarna tot je een gladde saus bekomt. Deze vormt de basis voor de bolognaisesaus, maar kan je ook gebruiken om te serveren bij een stukje vlees of vis of bij een verse pasta!

de saus voor het mixen
tomatencoulis


De 'Belgische' bolognaisesaus:
Hak de ui fijn. Neem een ruime pan en fruit hierin de ui tot ze glazig wordt.

ui fruiten om de saus af te werken


Snijd intussen de wortels, paprika en champignons in kleine stukjes.

Voeg het gehakt toe aan de ui en bak tot het een bruin korstje krijgt.

vlees rul bakken


Voeg de kleingesneden groenten toe. Laat deze enkele minuten meebakken.

prachtig kleurenpalet


Giet de tomatenpuree en de vers bereide tomatencoulis bij het vlees-groentenmengsel. Laat ongeveer een half uurtje sudderen met het deksel op de pan.

saus 30 minuutjes laten sudderen


Voeg de room bij de bolognaisesaus. Warm even kort door. Kruid naar smaak met peper en zout.

room bij de saus


Serveer met de gekookte spaghetti en lekker veel geraspte kaas! Njam!






maandag 18 februari 2013

Hamburger Hawaian style: kipburger met ananas

Hamburgers ongezond? Niet als je ze zelf maakt! Met pure ingrediënten en zelfgemaakte sausjes maak je er een heerlijke en gezonde maaltijd van! En de kids smullen zeker mee!


Hamburger Hawaian style: kipburger met ananas




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten







Ingrediënten:
4 artisanale pistolets
500 gram kippengehakt
4 plakken verse ananas
1/2 rode paprika
krulsla
1 rode ui
1 sjalot
1 ei
50 gram paneermeel
cayennepeper
zout en peper
likje mayonaise

Bereidingswijze:
Snipper de sjalot fijn. Meng het gehakt met het paneermeel, het ei en de sjalot. Kruid met cayennepeper en een snufje zout.


hamburger-mengsel

Vorm vier platte schijven. Laat de hamburgers 20 minuten rusten in de koelkast.

maak er platte schijven van


Snijd de ui in ringen en de paprika in repen.

Bak de kippenburgers in een ruime pan. Bak ook de ananasschijven bruin in een klontje boter. Bestrooi de ananas met een beetje suiker en laat karamelliseren.

hamburgers bakken in de pan


Snijd de pistolets open. Beleg met sla, ananas, een hamburger, paprika en uienringen. Serveer met een beetje mayonaise.

de 'toren'


Zoals je kan zien zijn de hamburgers echt torenhoog! Je moet een heeeeel grote mond hebben om er fatsoenlijk een hap van te nemen :-). Maar ze zijn zooooo lekker!

zondag 17 februari 2013

Heerlijk in alle eenvoud: pasta met citroen-ricotta en spinazie

Dit is een handig recept wanneer je weinig tijd hebt, maar toch iets gezond en lekker op tafel wil zetten. Deze pasta is klaar in 15 minuten en wordt meestal ook door de kinderen gesmaakt (bij ons thuis toch).


Pasta met citroen-ricotta en spinazie




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten







Ingrediënten:
400 gram pasta
250 gram ricotta
100 milliliter crème fraîche
500 gram spinazie
1/2 citroen
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
Parmezaanschilfers
eventueel: gerookt spek (voor de meatlovers :-) )


Bereidingswijze:

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even aan de kant.

Snipper de knoflook fijn en bak aan in een eetlepel olijfolie. Spoel intussen de spinazie en voeg ze toe aan de knoflook. Roerbak gedurende een drietal minuutjes.

spinazie en knoflook roerbakken


Doe de ricotta samen met de crème fraîche in een kom. Roer goed los. Voeg de ricotta toe aan het spinaziemengsel.

ricotta-saus


Rasp de schil van de citroen. Doe de rasp bij de spinazie.  Pers een halve citroen uit boven de mengeling en hussel goed door elkaar.

Giet tenslotte de pasta bij de spinazie. Goed mengen.

pasta toevoegen


Kruid met peper en grof zout. Voeg eventueel krokant gebakken spekjes toe.

goed mengen en kruiden


Serveer goed warm met Parmezaanschilfers. Smakelijk!










zaterdag 16 februari 2013

Dé smeuïgste gele cake!

Vandaag heb ik een nieuw recept geprobeerd voor een gewone gele cake. Een quatre quarts is altijd lekker, maar kan soms een beetje droog uitvallen. Daarom dat ik nog steeds op zoek ben naar het ideale cake-recept.

En dit recept komt er zeker dichtbij! Deze cake is de zachtste cake die ik tot nu toe gebakken heb! Hij benadert de perfectie! Een blijvertje :-)


Smeuïge gele cake 



Recept voor: cake in springvorm van 24 centimeter
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereidingstijd en 1 uur baktijd








Ingrediënten:
4 eieren
225 gram zachte boter
350 gram fijne suiker
375 gram patentbloem
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel vanille-essence
1/4de theelepel zout
240 gram volle melk


Bereidingswijze:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Warm de oven voor op 170 graden (hetelucht).

de ingrediënten


Mix de zachte boter romig. Voeg er lepel per lepel de suiker bij. Blijf kloppen tot je een luchtige massa bekomt.

boter en suiker


Voeg er nu één per één de eieren aan toe. Zorg dat het ei steeds opgenomen is vooraleer je het volgende ei toevoegt. Voeg de vanille-essence toe.

Zeef de bloem met het bakpoeder en zout boven een kom.
 
gezeefde bloem


Voeg de bloem en melk in delen toe aan het deeg, de bloem in vier keer, de melk in drie keer. Begin en eindig met de bloem. Steeds goed mixen tot de melk of bloem opgenomen is.

Giet het deeg in een ingevette bakvorm. Ik heb een ronde vorm van 24 centimeter doorsnede gebruikt.



Bak de cake een uur in de oven op 170 graden. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken.

net uit de oven!

Laat de cake afkoelen op een taartrooster.

afkoelen op taartrooster


Smakelijk!


Heerlijke ovenschotel: penne al forno met gehaktballen en mozarella

Dit recept is dé favoriet van Tony Soprano (personage uit 'The Sopranos'). Maar ook hier thuis is het niet meer weg te denken uit mijn vaste repertoire! Zowel favoriet bij de kinderen als bij de volwassenen! Er kruipt redelijk wat tijd in de ovenschotel, maar je kan alles makkelijk enkele uren op voorhand klaarmaken en net voor het eten in de oven schuiven om een bruin korstje te krijgen.


Penne al forno met gehaktballen en mozarella




Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten voorbereidingstijd en 10 minuten oventijd






Ingrediënten:

voor de gehaktballen:
1 grote ui 
2 takjes verse rozemarijn (of gedroogd)
2 takjes verse oregano (of gedroogd)
800 gram gehakt (ik gebruik kalfsgehakt, maar gemengd gehakt kan natuurlijk ook)
1 ei 
4 eetlepels paneermeel 
olijfolie 
1 klontje boter
zout en  peper  

voor de saus:
1 grote ui 
2 sneetjes gezouten spek 
800 gram passata (of tomaat in blik)
1 teentje look 
1 rood pepertje, fijn gehakt
2 takjes verse rozemarijn 
2 takjes verse oregano 
een geutje rode wijn

tenslotte:
400 gram penne
2 bolletjes mozzarella
1 bussel basilicum 

Bereidingswijze:
De gehaktballen:
Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano. Hak deze verse kruiden heel fijn. Dit is niet nodig als je gedroogde kruiden gebruikt (zoals ik gedaan heb).

Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meebakken.

ui en knoflook aanstoven


Doe het gehakt in een ruime kom en voeg het ei, het paneermeel, de kruiden en de ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met peper en zout.

alle kruiden bij het gehakt

goed mengen


Rol balletjes van het gehakt, zo'n 4 centimeter doorsnede.

zo'n 15 balletjes draaien

Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan.
Bak de gehaktballen zodat ze een goudbruin korstje krijgen. Later zullen de balletjes verder garen in de saus.
 

De saus:
Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in. Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.

Voeg er geplette knoflook aan toe, de rode peper en het gezouten spek dat je in fijne stukjes hebt gesneden. Laat alles even verder stoven.

de basis voor de saus


Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een beetje rode wijn.

rode wijn toevoegen

Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenpulp aan toe. Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano. Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een vuurtje.

saus is klaar

Afwerking:
Kook de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.
Neem een grote ovenschotel en giet er de pasta in.

pasta in de ovenschotel gieten


Haal de kruidentakjes uit de saus. Giet de saus met gehaktballetjes over de pasta.

Snij de bolletjes buffelmozzarella in dikke sneetjes en verdeel ze over de schotel.

dikke sneetjes buffelmozarella


Schuif de schotel onder de hete grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.

Werk de schotel af met enkele blaadjes basilicum.


Smakelijk!